Tournedos Ville Lumière

-
Biefstuk met madeira saus en friet
-
keuken
Franse keuken -
type gerecht
Hoofdgerecht -
bereidingstijd
1 uur -
genoeg voor
4 personen
Ingrediënten
-
voor de saus:
-
50 gram boter
-
250 gram kippelevertjes
-
1 doosje (250 gram) champignons
-
1 teentje knoflook
-
40 gram bloem
-
2,5 dec.liter bouillon
-
2,5 dec.liter room
-
1 dec.liter madeira
-
voor het vlees:
-
4 stuks goede kwaliteit biefstuk
-
50 gram blueband
Er bij
patat friet
frisee salade
Bereiding
-
Saus maken
-
1
laat de boter smelten in een sauspan -
2
doe peper en zout op de kippelevertjes, en bak ze aan in de boter. Let op! stort een bakje kippelevers eerst in een (ijzeren) zeef boven een kom, en gebruik een houten lepel om zoveel mogelijk uitgetreden vocht te laten uitdruipen. Te natte kippelevers in je pan leveren erg veel spetters van vet en vocht op, vandaar. -
3
gebruik een houten lepel om de levertjes los te roeren en in kleineren stukken te 'snijden' -
4
maak de chanpignons schoon, snij ze in stukken en doe ze in de pan -
5
als de chanpignons goed aangebakken zijn doe je 1 gesneden teentje knoflook in de pan -
6
voeg de bouillon toe en laat vijf minuten inkoken -
7
voeg dan de room en de madeira toe, en warm het geheel vorozicht op: de saus niet meer laten koken (sudderplaatje en klein vuur dus) -
Biefstuk bakken
-
1
gebruik liefst een gietijzeren pan: die houdt het beste zijn hitte vast -
2
leg de biefstuk ruim op tijd buiten de koelkast (1 uur vantevoren) -
3
zout en peper de biefstukken vlak voordat je ze bakt -
4
smelt de blueband -
5
bak de biefstukken 1 voor 1 -
6
laat de biefstuk na het bakken 'rusten' in een verwarmde schaal (50 of 60 graden bij voorkeur)
Een variant op tournedos Rossine: waar de eendelever vervangen is door kippelevertjes. Klassiek zwaar gerecht ui de Franse keuken.
Dit recept stond in de jaren zestig van de vorige eeuw als kerstgerecht in het Eindhovens Dagblad, en is van de hand van de toenmalige chefkok van het chique Grande hotel Cocagne gevestigd aan de Vestdijk in Eindhoven.
Mijn reacties
Abonneren
RSS