Babi Ketjap

Ingrediënten

  • 500 gram hamlappen of mager varkensvlees
  • perpe en zout
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 4 uien middelgroot
  • 2 tenen knoflook
  • 2,5 cmtr gemberwortel, gehakt
  • boter of olie
  • sap van 1 citroen
  • citroenrasp zeer klein gesneden
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel palmsuikerstroop (Goela Djawa)
  • om op smaak te brengen: maggi en/of een bouillon blokje
er bij:
  • een groen salade
  • sambal goreng boontjes
  • komkommer in zoete azijn
  • gekookte witte rijst

Bereiding

Rijst opzetten, en gaar koken/stomen. Meteen een stevige braad of stoofpan op het vuur zetten, klontje boter / scheutje olie er in doen en opwarmen.
Vlees in blokjes snijden, peper en zout er over doen, en in de pan aanbraden. Uien en gember schillen en in stukjes snipperen, toevoegen aan de pan, glazig fruiten.
Sambal oelek toevoegen in de pan. Roeren en verder bakken. Voeg nu de knoflook toe, en even later de andere ingrediënten: de citroen, de suikerstroop en de ketjap. Voeg zoveel water toe dat het vlees ruim onder staat.
Laar nu minstens 3 kwartier sudderen met het deksel op de pan. Hoe langer hoe lekkerder. Als je wilt gaan opdienen, kook dan de saus in tot die licht stroperig is.

Eet smakelijk!

Bereidingstijd

Ongeveer 1 uur.

rijst, Azië, hamlappen

  • Hits: 476