Salade Niçoise

Ingrediënten

  • een blikje zalm of tonijn
  • een paar gekookte aardappelen
  • stevige sla: ijsberg- of bindsla doen het goed
  • 3 tomaten, in achten
  • 1 groene paprika
  • 2 hardgekookte eieren
  • een half pond sperziebonen
  • ansjovis filets
  • zwarte olijven
  • als dressing:
    • een kleine ui half of een sjalot, zeer fijngehakt
    • 2 tenen knoflook, uitgeperst
    • 6 eetlepels olijfolie
    • 3 eetlepels azijn
    • een klein handje gehakte peterselie
    • basilicum en thijm
    • peper en zout
er bij:
  • een stuk stokbrood met boter
  • koele witte wijn

Bereiding

Aardappels schillen en gaar koken: gebruik een aardappel van goede kwaliteit.
Vis uit blik halen, graat en vel verwijderen indien nodig, en laten uitlekken in een zeef.
Sperziebonen afhalen, wassen en op het vuur zetten. De eieren op het vuur zetten en hardkoken.
Sla demonteren tot bladeren, die wassen en drogen en er een grote schaal mee bedekken.
Groene paprika wassen en in dunnen reepjes snijden.. Tomaten in schijven snijden.
De vis, tomaten en paprika op de slabodem leggen in afwachting van de aardappelen en de bonen.
Aardappelen en bonen afgieten en laten afkoelen tot hooguit half warm. Aardappelen in schijven doen en op de schaal leggen, de sperziebonen erbij doen.
Ingrediënten van de dressing bij elkaar doen, en er een sausje van kloppen.
Eieren, ansjovisfilets en olijven toevoegen, en de saus over de schaal lepelen en een half uur laten intrekken.

Bereidingstijd

Drie kwartier, plus een half uur.

Europa, vis, aardappel

  • Hits: 465